Exposició

DOMÈNEC FITA - en el record

Abril - juny 2021

 

Aquesta mostra, que presenta Canals-Galeria d’Art, és un record de la relació que aquest espai d’art va tindre amb el destacat artista gironí Domènec Fita, que va morir a finals de l’any passat. Aquesta recordança rememora la relació entre ambdós, tant pel que fa a les seves exposicions individuals i col·lectives, com per la seva participació en fires internacionals d’art.

 

Exposicio actual - Canals Art

 

DOMÈNEC FITA (Girona, 1927-2020) artista multidisciplinari, que ha creat nous camins d’innovació treballant el gravat, la pintura, l’escultura, el vitrall des d’una figuració expressionista, fins una abstracció lírica. Té una fundació a Girona, que porta el seu nom. L’any 2006 la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi.

Després d'haver cursat estudis clàssics en diferents escoles de belles arts, i d’obtenir el títol de Professor de Dibuix a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, la seva obra es va anar desproveint progressivament de l'academicisme, tal com s'evidencia ja en les seves primeres obres destacades: el Crist jacent (1958), de la catedral de Girona, i el Sant Benet (1961) de l'abadia de Montserrat, els vitralls dels Quatre evangelistes al temple de la Sagrada Família de Barcelona.

La pintura mural o sobre diferents suports, inicialment i bàsicament de temàtica religiosa, però també el dibuix, la ceràmica, el ciment, els vitralls, l'ús del poliuretà, pedra i alabastre, ferro, acer, fusta i diferents altres materials han configurat, a través del seu treball intensiu, una producció polifacètica i de difícil qualificació, que ha anat derivant en una abstracció radical, basada en una recerca sistemàtica, imprevisible i serial, defugint les tendències més habituals.

Obres seves de gran format són visibles en indrets i construccions tan emblemàtics com el temple de la Sagrada Família de Barcelona, catedrals de Girona i de Vic, monestir de Montserrat, entre d’altres i en places de Canillo i Ordino (Andorra), Girona, Vic, Roses, Olot...

L’arquitecte Kim Bover, un dels vocals del patronat de la fundació Fita, diu: “...l’interès per tot el que fos humà, de fet, és un dels trets més remarcables d’aquest artista que aspirava a una cosa tan poc humana com és la totalitat: volia experimentar totes les tècniques, amb tots els materials, en els més diversos formats, seguint tota classe d’estils....”. “...Fita, “l’home de l’art integrat”, com li agradava referir-se ell mateix a la seva obsessió perquè l’art formés part de la quotidianitat, en concordança amb el lloc i el temps als quals ha de servir, ha deixat un llegat ingent...”.

 

Exposicio actual - Canals Art

 

Exposicio actual - Canals Art

 

Exposicio actual - Canals Art

 

 

CANALS GALERIA D'ART

C/ d'Orient, 24 - Sant Cugat - Barcelona
M. 607 253 998

Visites concertades trucant al 607 253 998

infogaleria@canals-art.com

 

Copyright © Canals Galeria d'Art

Disseny web Creació Singular