Exposicins anteriors
GRAVATS
Del 1 de maig al 31 de juliol de 2017
Daniel ARGIMON, Josep Mª AVILES, Sergi BARNILS, Jaume CARBONELL, Jaume CAROD, Neus COLET, Mercè DIOGÉNE, Domènech FITA, , Conxa IBÁÑEZ, Mª Assumpció RAVENTÒS, Amèlia RIERA, J. J. THARRATS i Josep UCLÉS
Obertura, dilluns dia 1 de maig a les 19.30 h. a Canals-Galeria d’Art, carrer d’Orient, 24 de Sant Cugat del Vallès. L’exposició es pot veure fins a finals de juliol.
Són molts els artistes que dins la seva praxi artística s’han endinsat en obra de tirada curta dins del mon del gravat.
Com final de temporada, la Casa habitatge, galeria, museu de Canals ens ofereix una selecció d’alguns d’aquest artistes significatius del nostre panorama d’obra seriada.
Daniel Argimon (Barcelona, 1929-1996) és considerat com un dels artistes més importants de la pintura Informalista catalana. Treballà de gravador i estampador al taller del seu avi. Graduat a la “Llotja” exercí, de professor de litografia al Conservatori de les Arts del Llibre i de dibuix al Liceu Francès. Llicenciat en Belles Arts, a partir d’un expressionisme primari, va evolucionant fins un informalisme expressionista. La seva obra està a diferents museus i col·leccions d’Europa i d’Amèrica.
Josep Mª Avilés (Barcelona, 1942). Es gradua en esmalts i pintura mural a l’Escola Massana, d’on posteriorment és professor. L’any 1971 és nomenat director de l’Escola d’Arts i Oficis del Penedès (Sant Sadurní d’Anoia). El 1975 viatja a EE.UU on treballa al taller de gravat d’L. Fauvion. És professor de l’Escola Llotja de Barcelona. La seva obra mostra un contingut de reminiscències arqueològiques que plasma amb indiscutible perfecció tècnica. La seva obra queda avalada per les nombroses exposicions a tot Europa i als EE.UU.
Sergi Barnils (Bata - Guinea Equatorial, 1954). Artista de Sant Cugat, es dona a conèixer durant els anys ’90, sobre tot a Itàlia i Alemanya. Té un llenguatge pictòric que es basa en les arrels més primitives. Colors, geometria i simbolisme glosen la nostra tradició i en especial el món medieval. Obres elaborades amb tècnica pacient i meticulosa, de superposició de capes amb transparències de gratat i ratllat. Té obra a nombrosos museus d’Alemanya, Itàlia, Àustria, Holanda, entre d’altres.
Jaume Carbonell (Barcelona, 1942-2010) es formà a l’Escola Massana i al Conservatori de les Arts del Llibre de Barcelona. Pintura d’estil costumista, representa les civilitzacions de la Mediterrània amb estil acolorit, fresc i optimista. Exposà en nombroses ocasions a Espanya i Itàlia.
Jaume Carod (Barcelona, 1941) es formà al taller Leonardo da Vinci, al Cercle Artístic Sant Lluc, a la “Llotja” de Barcelona i també a l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat. Obres de contingut matèric, minimalista i intimista. Un informalisme líric, subtil i enigmàtic que ha captat moltes sensibilitats, sobretot al Japó, on ha exposat regularment, a més de Catalunya i França.
Neus Colet (Barcelona, 1963). Estudis a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. És gravadora i escultora, tècniques que treballa de manera individualitzada o juxtaposada. La seva obra és una recreació dels objectes quotidians als quals aporta un caràcter lúdic, irònic i evocador. Com a escultora principalment treballa el ferro, que a vegades manipula amb gravats, augmentant així el discurs de les peces. Ha realitzat nombroses nacionals i a Itàlia, França, Àustria, Holanda, Alemanya.
Mercè Diogéne (Perpinyà, 1922) va viure i treballar a Valldoreix –Sant Cugat-. L’any 1988 la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi. La seva formació artística començà amb Bernad Dorival, després amb Víctor Moya, Pau Roig i Pascual Fort, amb els quals aprengué les tècniques de pintura i el gravat. Cal destacar la seva personal aportació al món del tapís, dins els canons estètics de l’Escola Catalana de Tapís contemporani. La seva obra es caracteritza per l’espontaneïtat, la ingenuïtat i l’alegria. Té obres en destacats museus i ha exposat al país i a l’estranger.
Domènec Fita i Molat (Girona, 1927) Llicenciat en Belles Arts per la Facultat de Barcelona. S’inicià en l’escultura religiosa. L’any 1947 forma el Grup Flama. Les seves creacions destaquen per la magna heterogènia en l’ús de tècniques i materials, essent constant el seu esperit innovador. Fita és un dels noms propis de l’art contemporani català, difícil de qualificar per la diversitat i pluralitat de les seves creacions. Té obra religiosa a moltes esglésies i temples i també a destacats indrets públics de diferents ciutats. Ha realitzat nombroses exposicions i la seva obra es pot veure a destacats museus públics i privats. A la ciutat de Girona hi té la Fundació Domènec Fita, que recull gran part de la seva trajectòria.
Conxa Ibáñez (Canet de Mar - Barcelona, 1929) es formà a l’Escola d’Arts i Oficis “Llotja” i a la Facultat de Belles Arts de la UB. Pintora i gravadora la seva obra es nodreix dels grans paisatgistes del nostre país. La seva pintura es basa amb una visió neta i tranquil·la de la natura. Amb colors purs i nítids, reflecteix la natura més imminent, on la figura de l’home, sense mostrar-se, s’intueix present en aquests espais.
La seva llarga trajectòria és plena de premis i reconeixements i compta amb una llarga llista de exposicions dins i fora del nostre país, i té obres en destacades col·leccions públiques i privades
Mª Assumpció Raventós i Torras (Sant Sadurní d’Anoia, 1930) estudia a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, al taller de gravat de Friedllander a París i al conservatori de les Arts del Llibre. L’any 1991 la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi. És membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Artista multidisciplinària ha treballat la pintura, el dibuix, el tapís, i molt especialment el gravat. La seva obra ha evolucionat cap un informalisme d’harmonies austeres però delicades, amb una gran sensibilitat per les qualitats de les matèries i els efectes de les textures. La seva obra s’ha exposat i es troba a diferents indrets d’Europa i Amèrica.
Amèlia Riera (Barcelona, 1934) ha treballat el dibuix, la pintura i el gravat. És membre fundador del Cicle d’Art d’Avui el 1962, també participà en el Saló de Maig i en el Saló Femení d’Art Actual de Barcelona, també en les fires d'art de Basilea i Nova York. És una de les creadores catalanes més importants dins l’art informalista. El seu món particular s’ha pogut veure en diferents exposicions nacionals i internacionals.
Joan Josep Tharrats i Vidal (Girona, 1918 - Barcelona, 2001) Pintor de renom internacional, que també ha destacat com a escriptor i col·laborador amb articles. Fundador de la revista Dau al Set, que donà nom al primer grup d’art d’avantguarda de la postguerra del nostre país. Tingué una versió pròpia de les tècniques d'estampació (maculatures) que li permeteren aconseguir creacions fantasioses. Tharrats també realitzà obra tèxtil i catifes a la Casa Aymat de Sant Cugat. Nombrat membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi Nacional d'Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura d'Espanya. L’any 1991 naixia la Fundació Tharrats d’Art Gràfic a Pineda de Mar. La seva obra es troba a museus i col·leccions públiques i privades de tot el món.
Josep Uclés (Badalona, 1952 - La Roca del Vallès, 2013) En la seva trajectòria artística cal destacar la seva participació el 1978 en la famosa exposició d’art català contemporani Seny i Rauxa, al Centre Pompidou de París. També participà en la col·lectiva Europa ’79. Uclés juga, ironitza i provoca amb la seva obra, representant un o més personatges, exponents de la seva pròpia filosofia de la vida. La seva obra forma part de nombroses col·leccions privades i publiques, nacionals i internacionals. Ha exposat arreu.
CANALS GALERIA D'ART
C/ d'Orient, 24 - Sant Cugat - Barcelona
M. 607 253 998
Visites concertades trucant al 607 253 998
infogaleria@canals-art.com