Exposició

“Francesc Cabanas Alibau, el pintor de Sant Cugat”

Gener - març 2024

 

Exposicio actual - Canals Art

 

Iniciem l'any 2024 amb una mostra de pintures d'un artista pioner de la ciutat de Sant Cugat, en Francesc Cabanas Alibau.

L'any 1930, aquest pintor va ser qui va realitzar la primera exposició de pintures del llavors poble camperol de Sant Cugat, a la Fonda Tadeo, ja desapareguda. Va ser el començament d'una historia d'art, que avui encara continua. Cabanas Alibau organitzà una mostra d'aficionats locals en la qual ell hi exposava. Aquesta és la primera exposició de la que es té constància a principis del segle XX.

Ara, Canals Galeria d'Art recorda aquest pintor tan vinculat amb aquest espai d'art des de fa cinquanta anys, quan l'any 1973 va participar en la col·lectiva inaugural d'aquesta galeria de Sant Cugat, i amb els anys, també participà en varies exposicions individuals i col·lectives.

La introducció del catàleg de l'exposició és a càrrec de la crítica Anna Tamayo. La pintura de Francesc Cabanas Alibau és una expressió artística que reflecteix el seu amor per la natura i els colors. Va aprendre l'ofici de pintor a l'Acadèmia Baixas de Barcelona i va desenvolupar un estil entre fauvista, impressionista i expressionista, de pinzellada àmplia i gestual. Va pintar bàsicament paisatges de Sant Cugat, destacant molt el Monestir.

També va pintar paisatges d'altres indrets, bodegons, flors i alguns retrats, com el de Jaume Borrat i Puig. Els seus quadres transmeten una gran vitalitat i lluminositat, amb un ús intens del color i un traç d'efectes expressius. El 1943 va guanyar el primer premi de Catalunya a l'Exposició Nacional de Belles Arts celebrada a Madrid. També va escriure una obra teatral La masia negra, i un recull de narracions La finestra del meu estudi.

A Sant Cugat hi ha una escultura que representa Cabanas Alibau, obra de Pascal Plasencia, situada dins el recinte del Monestir en un dels recons preferits d'ell, per pintar el Reial Monestir de Sant Cugat, des de diferents perspectives.

Amb aquesta exposició, Canals Galeria d'Art recorda un dels pintors pioners de Sant Cugat.

 

Exposicio actual - Canals Art

 

Exposicio actual - Canals Art

 

Exposicio actual - Canals Art

 

 

 

CANALS GALERIA D'ART

C/ d'Orient, 24 - Sant Cugat - Barcelona
M. 607 253 998

Visites concertades trucant al 607 253 998

infogaleria@canals-art.com

 

Copyright © Canals Galeria d'Art

Disseny web Creació Singular